WILLIAM HUNTER REVISITED.

Onderzoekers van vijf universiteiten sloegen de handen ineen om de schrijnende situatie van mensen met artrose ingrijpend te verbeteren. Er moest een instrument komen dat de kwaliteit van het gewricht meet én een eerste behandeling tegen artrose.

In 2021 is het gelukt een hydrogel die kleine beschadigingen in het kraakbeen repareert zó veilig te maken, dat deze nu in patiënten getest kan worden. Ook is er een gevoelige test ontwikkeld die de kwaliteit van het kniegewricht kan meten!

 

EERDER BEHANDELEN EN GENEZEN.

Kun je bij mensen met beginnende klachten reumatoide artristis (RA) zo vroeg mogelijk opsporen? Dat onderzoekt professor dr. Annette van der Helm. Door de klachten van patiënten, bloedonderzoek en een MRI-scan te combineren, kan zij beter voorspellen welke patiënten het risico lopen op RA. Van der Helm

vond bovendien in haar onderzoek de eerste aanwijzing dat bij bepaalde patiënten behandeling tot genezing kan leiden!

 

LOBBY VOOR FYSIOTHERAPIE.

 

Eind 2021 ving ReumaNederland een alarmerend signaal op: 12 zeldzame reumatische aandoeningen met zeer ernstige ziekteklachten stonden op de nominatie om uitgesloten te worden van voldoende fysiotherapie. ReumaNederland is direct een lobby gestart om dit te voorkomen.

Spoiler alert: in februari 2022 besloot de overheid dit slechte besluit terug te draaien. Mensen met deze ernstige vormen van reuma behouden hun recht op de fysiotherapie die zij nodig hebben.

Teken de petitie. Betere verpakking voor medicijnen.

Bijna twee op de drie mensen met reuma krijgt de noodzakelijke reumamedicijnen niet uit de verpakking. Wij roepen de minister op om medicijnen gebruiksvriendelijker te maken. Teken nu de petitie!

U kunt via onderstaande link de petitie tekenen:

https://reumanederland.nl/formulieren/petitie-medicijnverpakkingen/

 

Ontstekingsreuma eerder ontdekken met een PETscan.

De PET-scan biedt de mogelijkheid om beginnende ontstekingen bij reumatoïde artritis (RA) en axiale spondyloartritis (ax-SpA) eerder te ontdekken. Dat blijkt uit onderzoek onder patiënten door reumatoloog en onderzoeker dr. Conny van der Laken (Amsterdam UMC). ‘Met de PET-scan zien we ontstekingen die aan de buitenkant nog niet te zien zijn.’

Het vroeg opsporen van ontstekingsreuma zoals RA en Ax-SpA is belangrijk, omdat het schade kan voorkomen. De PET-scan wordt al langer gebruikt om te zien of iemand een bepaalde aandoening heeft. Dr. Conny van der Laken is een van de eerste onderzoekers die de PET-scan gebruikt om beginnende ontstekingsreuma vast te stellen.

 

Het complete bericht vindt u op de volgende link: https://reumanederland.nl/nieuws/nieuws/onderzoekresultaat-beginnende-ontstekingsreuma-eerder-ontdekken-met-een-pet-scan-2/

 

COLLECTEREN OF DONEREN KAN VIA DE WEBSITE VAN REUMANEDERLAND !